Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010

Εορτή της Παναγίας στο Μέρμπακα

Στο χωριό μας βρίσκεται από τα βυζαντινά χρόνια ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Είναι ένας πανέμορφος Ναός, πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα.

Τα τελευταία χρόνια, που έφυγε το Κοιμητήριο του χωριού από δίπλα του, και μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο του χωριού, αποκαλύφθηκε ακόμα περισσότερο ο Ναός και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Κάθε τέτοια εποχή, που εορτάζει η Παναγία μας, ο Ναός αυτός αποτελεί πόλο έλξης για τους χωριανούς και άλλους προσκυνητές της Θεοτόκου, που προστρέχουν να λάβουν την ευλογία της.

Ένα σύγχρονο έθιμο έχει αναπτυχθεί στο χωριό μας και συμβάλλει στη συσπείρωση του πιστού λαού της περιοχής. Συγκεκριμένα την προπαραμονή της εορτής της Κοιμήσεως λιτανεύεται η ιερή εικόνα της Παναγίας από τον κεντρικό Ναό του χωριού, που είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα, προς την εκκλησία της Παναγίας.

Στη λιτανεία αυτή συμμετέχει πλήθος πιστών και μετά την ολοκλήρωσή της ψάλλονται τα εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο. Έτσι έγινε και χθες το βράδυ.

Η εικόνα θα παραμείνει στον βυζαντινό Ναό μέχρι και αύριο, οπότε μετά τη Θεία Λειτουργία θα επιστρέψει στο Ναό της Αγίας Τριάδας.

Φωτορεπορτάζ του Βαγγέλη Μπουγιώτη
Πηγή: Amen.gr και Romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: