Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010

Το Μέρμπακα τιμά την Αγία Άννα

Στο χωριό μας υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Άννα. Το ωραίο αυτό εκκλησάκι βρίσκεται μέσα σε πορτοκαλαιώνα, κοντά στην είσοδο του χωριού, λίγο έξω από τον δρόμο που έρχεται από το Άργος.

Το εκκλησάκι που βλέπουμε σήμερα οικοδομήθηκε το 1958, πάνω σε ερείπια ναού που υπήρχε στον ίδιο τόπο. Πιστεύεται πως εκεί υπήρχε χριστιανικός ναός πριν το 1800.

Ο σημερινός ναός ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η ντόπια παράδοση μας λέει πως υπάρχει υπόγειος δρόμος που συνδέει το βυζαντινό ναό της Παναγίας μ’ αυτόν της Άγ. Άννης. Οι Μερμπακίτες έλεγαν παλαιότερα πως έτσι επικοινωνούσε η Υπεραγία Θεοτόκος με τη μητέρα της Άννα.

Βέβαια αν ο δρόμος αυτός ήταν πραγματικότητα, προφανώς θα υπήρχε κάποιος άλλος, ίσως ιστορικός ή κοινωνικός, λόγος, για να υφίστατο ένας τέτοιος υπόγειος δρόμος.

Πάντως οι συγχωριανοί μας τιμούν με ιδιαίτερο σεβασμό την Αγία Άννα. Έτσι, χθες βράδυ τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης. Σήμερα φυσικά, ανήμερα της εορτής, συνεχίζονται οι σχετικοί εορτασμοί.
.
Πηγή φωτογραφιών: amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: