Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Εορτή Αγίου Βλασίου

H Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά σήμερα την ιερή μνήμη του Αγίου και Ενδόξου Ιερομάρτυρος Βλασίου, Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας του Θαυματουργού.

Στο χωριό μας έχουμε ναΰδριο αφιερωμένο στο Άγιο Βλάσιο. Κάθε τέτοια ημέρα τελείται Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Βλασίου.

Πέρσι τέτοια ημέρα είχα τη μεγάλη χαρά να βρεθώ στο χωριό και να παρακολουθήσω την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Εφημέριος του χωριού μας Πρωτοπρ. Γεώργιος Μητροσύλης. Έψαλλε ο υιός του Πρεσβ. Ιωάννης Μητροσύλης.

Την Ακολουθία παρακολούθησε πλήθος χωριανών που ευσεβούνται τον Άγιο Βλάσιο. Ο προαύλιος χώρος του ναϋδρίου ήταν καθαρός και σημαιοστολισμένος. Οι προσκυνητές ήταν χαρούμενοι που έλαβαν την ευλογία του Αγίου κι αναχωρούσαν με χαμόγελο και ευφρόσυνη διάθεση.

Το Απολυτίκιο του Αγίου Βλασίου, σε ήχο πλ. α’, έχει ως εξής: Φερωνύμως βλαστήσας ὡς δένδρον εὔκαρπον, Ἱεράρχα Κυρίου Βλάσιε ἔνδοξε, μαρτυρίου τοὺς καρποὺς κόσμω προήγαγες, καὶ θαυμάτων δωρεᾶς, ἀναβλύζεις δαψιλῶς, ὡς θεῖος Ἱερομάρτυς, τοὶς καταφεύγουσι Πάτερ, τὴ ἀντιλήψει τῆς πρεσβείας σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: