Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Το Κοιμητήριο του Μέρμπακα

Το παλιό Κοιμητήριο του Μέρμπακα βρισκόταν πλησίον του βυζαντινού Ναού της Παναγίας. Είχε αρχίσει να αναπτύσσεται εκεί πριν την Επανάσταση του 1821. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει το παλιό Κοιμητήριο και δίπλα του τον υπέροχο Ναό της Παναγίας. Έχει τραβηχτεί το καλοκαίρι του 1988, μέσα από τους πορτοκαλαιώνες:

Κατά την δεκαετία του 1990, με δυναμική πρωτοβουλία του Εφημερίου του χωριού Πρωτοπρ. Γεωργίου Μητροσύλη, μεταφέρθηκε στο νέο χώρο, ο οποίος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού, προς την κατεύθυνση του χωριού Παναρίτι. Η επόμενη φωτογραφία δείχνει το Ναό του νέου Κοιμητηρίου, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και στον Άγιο Λάζαρο, να βρίσκεται σε πορεία ανέγερσης, τον Δεκέμβριο 1994:

Το Αύγουστο του 1995 ο τσιμεντένιος σκελετός του Ναού είχε πια ολοκληρωθεί:

Η τελευταία φωτογραφία είναι από τον Αύγουστο του 2006 και δείχνει το Ναό ολοκληρωμένο και τα μνήματα να έχουν ήδη μεταφερθεί από το παλιό Κοιμητήριο στο νέο:

Σήμερα στο Κοιμητήριο αυτό ενταφιάζονται οι κεκοιμημένοι Μερμπακίτες, αλλά και πολλοί άλλοι που μεταφέρονται από την Αθήνα, για τον απλό λόγο ότι δεν χρειάζεται να γίνονται εκταφές, αφού υπάρχει άνεση χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: