Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

H ποδοσφαιρική ομάδα «Παμμηδεατικός» [Α΄]

Η ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μέρμπακα, με την ονομασία «Παμμηδεατικός» ή «Παμμιδεατικός», δεν είναι εύκολο να ερευνηθεί, ειδικά όταν ζει κανείς στην άλλη άκρη της Ευρώπης.

Αλλά και στο παρελθόν που είχα προσπαθήσει να βρω κάποια στοιχεία δεν κατέστη δυνατόν. Το μόνο που κατάφερα να ανακαλύψω είναι αυτή η ενδιαφέρουσα φωτογραφία της ομάδας, από την περίοδο 1930-1938. Μάλιστα κάποιοι από τους εικονιζόμενους παίκτες, αλλά και τους παράγοντες της ομάδας, είναι γνωστοί στους σημερινούς Μερμπακίτες. Επίσης, στην παρακάτω ταμπέλα που έχει αναρτηθεί στην είσοδο του σημερινού γηπέδου αναγράφεται ως έτος ίδρυσης της ομάδας το 1926 (Την φωτογραφία αυτή τράβηξα τον Φεβρουάριο 2009).

Η παρακάτω φωτογραφία απεικονίζει την ομάδα (κατά πάσα πιθανότητα) της κατοχής (ίσως 1942-43). Τα ονόματα των εικονιζομένων παικτών αναφέρονται πάνω στην φωτογραφία:

Ο Μερμπακίτης Γυμναστής και Προπονητής Νίκος Μητροσύλης μου έστειλε κάποια ιστορικά στοιχεία, για να αρχίσουμε από κάπου την καταγραφή του ιστορικού. Του είμαι γι’ αυτό ευγνώμων και παραθέτω παρακάτω αυτούσια τα στοιχεία που ευγενικά μου έστειλε:

Το 1974, μετά από βαριές τιμωρίες βασικών ποδοσφαιριστών, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ανανέωσης, με παιδιά 14-15 χρονών, όλα από την Αγία Τριάδα, γεννημένα τις χρονιές 1959 και 1960. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ομολογουμένως, φουρνιές παικτών που έβγαλε το χωριό μας. Ενδεικτικά αναφέρω τα ονόματά τους: Καψούρος Γιώργος, Θεοδοσίου Βαγγέλης, Καλλιαμούτος Γιάννης, Καλλιαμούτος Δημήτρης, Λυκομήτρος Χρήστος, Μητροσύλης Νίκος, Παπαγεωργόπουλος Νίκος, Χρόνης Γιάννης, Καλογερόπουλος Γιάννης. Δυστυχώς, τόσο για τους νεαρούς αθλητές όσο και για την ομάδα γενικότερα, δεν υπήρχαν ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές που θα μας έκαναν καλύτερους. Προπόνηση δεν γινόταν, οργάνωση δεν υπήρχε, και ο καθένας προσπαθούσε να βελτιωθεί από μόνος του. Στην επόμενη φωτογραφία διακρίνονται ο Χρήστος Λυκομήτρος και ο Νίκος Μητροσύλης, στο παλιό γήπεδο του Παμμηδεατικού, ακριβώς πίσω από το σημερινό κλειστό γυμναστήριο, το έτος 1977.

Η επόμενη έγχρωμη φωτογραφία, είναι από την περίοδο 1978-1979 όπου η ομάδα μας ενισχύθηκε με έμπειρους παίκτες και τερμάτισε στην 2η θέση του ομίλου της, πίσω από τον πανίσχυρο, μέσα και έξω από τα γήπεδα, Παναργειακό. Μια χρονιά, που δίκαια χαρακτηρίζεται σαν "χρυσή" για την ιστορική μας ομάδα...

Στην επόμενη φωτογραφία, είναι οι ποδοσφαιριστές Δημήτρης Καλογερόπουλος (Σάμης), ο τερματοφύλακας Νίκος Σκιαδάς (Γκομάν), ο Σπύρος Κολιάτσης και ο Νίκος Μητροσύλης, μετά τη λήξη του θριαμβευτικού 3-0 μέσα στις Σπέτσες, το 1978.

Στην πιο κάτω (αχρονολόγητη) φωτογραφία, νεαρός ποδοσφαιριστής του Παμμηδεατικού, "αλλάζει" στα "αποδυτήρια"... (!!!!) του γηπέδου, κρεμώντας τα ρούχα του στο σύρμα...!!!

Το παρακάτω απόκομμα τοπικής εφημερίδας μας ενημερώνει για αγώνα που πραγματοποιήθηκε με αντίπαλο τον Παναυπλιακό το 1979 για το Κύπελλο Ερασιτεχνών Αργολίδας.

Οι παρακάτω φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τον Φεβρουάριο 2009 δείχνουν πως είναι σήμερα το γήπεδο της ομάδας:

Θα χαρώ να λάβω κι άλλα στοιχεία, για να εμπλουτίσουμε έτσι το ιστορικό του «Παμμηδεατικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: