Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Το Μέρμπακα τιμά την Αγία Άννα

Στο χωριό μας υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Άννα. Το ωραίο αυτό εκκλησάκι βρίσκεται μέσα σε πορτοκαλαιώνα, κοντά στην είσοδο του χωριού, λίγο έξω από τον δρόμο που έρχεται από το Άργος.

Το εκκλησάκι που βλέπουμε σήμερα οικοδομήθηκε το 1958, πάνω σε ερείπια ναού που υπήρχε στον ίδιο τόπο. Πιστεύεται πως εκεί υπήρχε χριστιανικός ναός πριν το 1800.

Ο σημερινός ναός ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η ντόπια παράδοση μας λέει πως υπάρχει υπόγειος δρόμος που συνδέει το βυζαντινό ναό της Παναγίας μ’ αυτόν της Άγ. Άννης. Οι Μερμπακίτες έλεγαν παλαιότερα πως έτσι επικοινωνούσε η Υπεραγία Θεοτόκος με τη μητέρα της Άννα.

Βέβαια αν ο δρόμος αυτός ήταν πραγματικότητα, προφανώς θα υπήρχε κάποιος άλλος, ίσως ιστορικός ή κοινωνικός, λόγος, για να υφίστατο ένας τέτοιος υπόγειος δρόμος.

Πάντως οι συγχωριανοί μας τιμούν με ιδιαίτερο σεβασμό την Αγία Άννα. Έτσι, χθες βράδυ τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης. Σήμερα φυσικά, ανήμερα της εορτής, συνεχίζονται οι σχετικοί εορτασμοί.
.
Πηγή φωτογραφιών: amen.gr

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Eoρτάζει ο κοιμητηριακός Ναός του χωριού μας

Ο κοιμητηριακός Ναός του χωριού μας είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και στον Άγιο Λάζαρο.

Σήμερα, 14 Ιουλίου, η Αγία Εκκλησία μας τιμά την ιερή μνήμη του Αγ. Νικοδήμου.

Για τούτο χθες βράδυ τελέστηκε στον εν λόγω Ιερό Ναό Αγρυπνία παρουσία πλήθους πιστών.

Τον Πανηγυρικό Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Εφημέριος του χωριού μας Πρωτοπρ. Γεώργιος Μητροσύλης, συμπαραστατούμενος κι από άλλους Ιερείς.

Στο πλαίσιο του εορτασμού τελέστηκε και λιτάνευση της εικόνας του Αγίου.



Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η Παναγία στο «Έπαθλο»


Το έγκριτο περ. «Έπαθλο», το οποίο έχει έδρα το χωριό μας, αλλά είναι κατ’ ουσίαν παμπελοποννησιακής εμβέλειας, δημοσιεύει κατά καιρούς κείμενα που αφορούν και το χωριό μας. Σε πρόσφατο άρθρο της Σταυρούλας Πλίακου, με τίτλο «Μιδέα ...η θρυλούμενη», αναφέρθηκαν σχετικά με την βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας τα παρακάτω:

«...Η διάσημη για την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική αξία της, εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 12ου - 13ου αιώνα, στην Αγία Τριάδα, ή αλλιώς «του Βούζη», αποπνέει ιερή κατάνυξη, εντυπωσιάζει με το διάκοσμό της και συγκινεί με τα βάσανα της πολύπαθης ιστορίας της, που όλο και κάποιος ντόπιος θα προθυμοποιηθεί με πόνο και καμάρι να την διηγηθεί...».