Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Το πανηγύρι του χωριού μας

Σήμερα και αύριο εορτάζει το χωριό μας. Είναι η Εορτή της Αγίας Τριάδος. Η Δήμαρχος του Δήμου Μιδέας Δρ. Κανέλλα Τζιάρου μου απέστειλε πρόσκληση και με καλεί να παρευρεθώ στον Διήμερο Εορτασμό.

Αυτό δυστυχώς δεν μου είναι εύκολο. Τοπικά βρίσκομαι στο Λονδίνο, τροπικά όμως θα βρίσκομαι σήμερα και αύριο στο αγαπημένο μου χωριό.

Εύχομαι σε όλους τους συγχωριανούς Χρόνια Πολλά και Καλά, με υγεία και πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Ο «Καλλικράτης» και το Μέρμπακα

Το νέο σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης, με την επωνυμία «Καλλικράτης», το οποίο σύντομα θα μπει σε εφαρμογή, είναι η δημιουργία τεσσάρων ή πέντε Δήμων στην Αργολίδα.

Σε κάθε περίπτωση το χωριό μας θα είναι στο εξής μέρος του νέου μεγάλου Δήμου Ναυπλίου, στον οποίο ενσωματώνεται ο μέχρι τώρα Δήμος Μιδέας, κέντρο και έδρα του οποίου ήταν το ιστορικό χωριό μας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, έτσι για την ιστορία, ότι μετά την Παλιγγενεσία ιδρύθηκε κατ’ αρχάς το 1834 ο Δήμος Μήδειας (ως Δήμος Γ΄ Τάξεως), με έδρα το Μέρμπακα. Το 1840 συστήνεται ο νέος Δήμος Μήδειας (ως Δήμος τώρα Β΄ Τάξεως), με πρωτεύουσα πάλι το Μέμπακα. Ο Δήμος αυτός παύει να υφίσταται το 1912 και το Μέρμπακα αυτονομείται διοικητικά και αναγνωρίζεται ως Κοινότητα.

Στη σύγχρονη εποχή και συγκεκριμένα το 1990 ξαναδιοργανώνεται ο Δήμος, με την επωνυμία Δήμος Μιδέας, και με έδρα και πάλι το Μέρμπακα, αλλά βέβαια με τη νέα επίσημη ονομασία του Αγία Τριάδα.