Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Το Κοιμητήριο του Μέρμπακα

Το παλιό Κοιμητήριο του Μέρμπακα βρισκόταν πλησίον του βυζαντινού Ναού της Παναγίας. Είχε αρχίσει να αναπτύσσεται εκεί πριν την Επανάσταση του 1821. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει το παλιό Κοιμητήριο και δίπλα του τον υπέροχο Ναό της Παναγίας. Έχει τραβηχτεί το καλοκαίρι του 1988, μέσα από τους πορτοκαλαιώνες:

Κατά την δεκαετία του 1990, με δυναμική πρωτοβουλία του Εφημερίου του χωριού Πρωτοπρ. Γεωργίου Μητροσύλη, μεταφέρθηκε στο νέο χώρο, ο οποίος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού, προς την κατεύθυνση του χωριού Παναρίτι. Η επόμενη φωτογραφία δείχνει το Ναό του νέου Κοιμητηρίου, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και στον Άγιο Λάζαρο, να βρίσκεται σε πορεία ανέγερσης, τον Δεκέμβριο 1994:

Το Αύγουστο του 1995 ο τσιμεντένιος σκελετός του Ναού είχε πια ολοκληρωθεί:

Η τελευταία φωτογραφία είναι από τον Αύγουστο του 2006 και δείχνει το Ναό ολοκληρωμένο και τα μνήματα να έχουν ήδη μεταφερθεί από το παλιό Κοιμητήριο στο νέο:

Σήμερα στο Κοιμητήριο αυτό ενταφιάζονται οι κεκοιμημένοι Μερμπακίτες, αλλά και πολλοί άλλοι που μεταφέρονται από την Αθήνα, για τον απλό λόγο ότι δεν χρειάζεται να γίνονται εκταφές, αφού υπάρχει άνεση χώρου.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Κώστας Σαλαπάτας

Επιχειρηματίας της χρονιάς 2009

Η τοπική μας εφημερίδα «Η ΜΙΔΕΑ σήμερα», στο φύλλο 799, της Δευτέρας 28ης Δεκεμβρίου 2009, ανακήρυξε δίκαια τον συγχωριανό μας (και συγγενή μου) Κώστα Σαλαπάτα, ως τον Επιχειρηματία της χρονιάς 2009.

Ο Κώστας δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στον τομέα της πώλησης ηλεκτρικών ειδών. Ξεκίνησε με το πρώτο κατάστημα το 1975 στο Μέρμπακα. Το 1999 άνοιξε δεύτερο στο Ναύπλιο. Τον Αύγουστο του 2008 δημιούργησε το MEGA ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ στην Άρια Ναυπλίου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πολυκατάστημα με ηλεκτρικά είδη στην Αργολίδα και από τα μεγαλύτερα στην Πελοπόννησο. Εκεί μπορεί κανείς να βρει τα πάντα στο χώρο των ηλεκτρικών ειδών, καθώς επίσης και έπιπλα, υπολογιστές, ηλιακούς θερμοσίφωνες και κλιματισμό.

Οι επιχειρήσεις του συγχωριανού μας έχουν μεγάλη επιτυχία. Ένας βασικός λόγος για την επιτυχία αυτή είναι η υποστήριξη της καλής του οικογένειας και συγκεκριμένα της συζύγου του Μαρίας και των τριών παιδιών του, Βασίλη, Χρήστου και Γεωργίας. Ας του ευχηθούμε να έχει πάντα πλούσια προκοπή και κάθε ευλογία στην οικογένεια και τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Πελοποννησιακή Πρωτοχρονιά

Με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς σκέφθηκα να δημοσιεύσω εδώ μια σελίδα από τον τόμο «Πελοποννησιακή Πρωτοχρονιά» (τόμος Α΄), του έτους 1957. Στον εν λόγω τόμο έχει δημοσιευθεί το κείμενο του Α. Πετρονώτη (Αρχιτέκτονος), με τίτλο «Βυζαντινές εκκλησίες του Μωριά». Ο ίδιος έχει επιμεληθεί και τα σχέδια που συνοδεύουν το κείμενο.

Στην σελίδα 234 βλέπουμε και διαβάζουμε ένα αφιέρωμα στο βυζαντινό Ναό της Παναγίας, που είναι το στολίδι του χωριού μας.

ΚΑΛΗ κι ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2010
για όλους τους συγχωριανούς!