Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ταμπέλες

Όπως συνηθίζεται παντού έτσι και στο χωριό μας ταμπέλες έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους του.

Στην ανάρτηση αυτή παρουσιάζουμε τις δύο ταμπέλες που βρίσκονται στον δρόμο που έρχεται από το Ναύπλιο η πρώτη και στο δρόμο που έρχεται από το Άργος η δεύτερη.

Οι ταμπέλες αυτές, όπως είναι φυσικό, δίνουν το επίσημο όνομα του χωριού, το οποίο είναι "Αγία Τριάδα". Ενώ δε φαίνονται πανομοιότυπες, η πρώτη έχει το πρώτο συνθετικό συγκοπτόμενο και σε μονοτονικό, ως "Αγ.", ενώ η δεύτερη το έχει ολόκληρο, "Αγία", και σε πολυτονικό. Προφανώς έχουν δημιουργηθεί σε διαφορετικές εποχές.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Πρωτοπρ. Γεώργιος Ιω. Μητροσύλης

Ιερέας του χωριού μας και Αρχιερατικός Επίτροπος της περιοχής του Δήμου Μιδέας είναι ο καλλίφωνος Πρωτοπρ. Γεώργιος Μητροσύλης, γιος του Ιωάννη και της Παναγούλας, ο οποίος είναι γέννημα και θρέμμα του χωριού. Σύζυγός του είναι η ευλαβεστάτη κα. Αθανασία και τέκνα τους η Πρεσβυτέρα Παναγιώτα (σύζυγος Ιερέως π. Παναγιώτη), η Ευγενία, ο π. Ιωάννης, ο Ευάγγελος και η Αικατερίνη.

Ο π. Γεώργιος διακονεί στο χωριό για 34 χρόνια, έχοντας διαδεχθεί τον Πρωτοπρ. Ηλία Αλευρά, ο οποίος μετά την αναχώρησή του από το χωριό εφημερεύει στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Πρόνοιας Ναυπλίου.

Ο π. Γεώργιος με την Πρεσβυτέρα του (Οκτώβριος 2009)

Οπωσδήποτε δεν είναι δυνατόν να περιγράψει κανείς συνοπτικά το έργο μιας ζωής, το έργο 34 χρόνων εφημερίας σε ένα μεγάλο, κεντρικό και ιστορικό χωριό του Αργολικού κάμπου. Όμως αξίζει να αναφέρουμε περιληπτικά τουλάχιστον τις παρακάτω προσφορές του π. Γεωργίου στο χωριό μας:

1. Είναι Ιδρυτικό Μέλος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Αγ. Τριάδος και πρώτος Πρόεδρός του.
2. Έχει ανακαινίσει όλα τα παρεκκλήσια του χωριού.
3. Έχει με πρωτοβουλία του ιδρύσει νέο Κοιμητήριο, με ταυτόχρονη ανέγερση Κοιμητηριακού Ναού, αφιερωμένου στον Άγ. Νικόδημο τον Αγιορείτη και τον Άγ. Λάζαρο.
4. Οργανώνει τακτικά εκδρομές για τους χωριανούς, που έχουν χαρακτήρα θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό.

Ο π. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας και ο π. Γεώργιος (Οκτώβριος 2009)

Οι ευχές και προσευχές μας για υγεία, μακροημέρευση και πλούσια πνευματική καρποφορία στον εκκλησιαστικό αμπελώνα του χωριού μας θα τον συνοδεύουν πάντοτε.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Το Ηρώον του Μέρμπακα

Κάθε τόπος, χωριό ή πόλη, έχει το δικό του Ηρώον. Κάποτε υπάρχουν και περισσότερα από ένα. Ο σκοπός βέβαια είναι να υπενθυμίζεται μόνιμα και σταθερά η προσφορά και η θυσία των κατοίκων του τόπου στους μεγάλους και σημαντικούς αγώνες (πολέμους) του έθνους.

Έτσι και στο Μέρμπακα βρίσκει κανείς σε ειδική πλατεία, δίπλα από εκείνη που βρίσκεται μπροστά από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, ένα Ηρώον, το οποίο είναι μια ωραία μαρμάρινη στήλη, πάνω στην οποία αναγράφονται 26 ονόματα Μερμπακιτών που έδωσαν εκούσια τη ζωή τους υπέρ βωμών και εστιών.

Κάθε φορά που τιμάται μια εθνική επέτειος ψάλλεται ενώπιον του Ηρώου Τρισάγιο εις μνήμη των υπέρ της Πατρίδος πεσόντων. Κατόπιν κατατίθενται στεφάνια από δάφνες.

Στην προκείμενη ανάρτηση η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε το καλοκαίρι του 1989, ενώ οι επόμενες δύο είναι από την 28η Οκτωβρίου 2009.